Міжнародна співпраця
Міжнародний кулінарний конкурс – «Великдень на польськім столі»
ДНЗ «Погірцівське ВПУ» активно проводить діяльність, направлену на розвиток міжнародних відносин з зарубіжними навчальними закладами. Нещодавно команда учнів Державного навчального закладу «Погірцівське ВПУ» за спеціальністю «Кухар. Пекар» прийняла участь у кулінарному конкурсі – «Великдень на польськім столі» («Wielkanoc na polskim stole»), який відбувся 01.04.2014р. в республіці Польща, м. Дебіца – Економічна школа імені Януша Корчака. У конкурсі брали участь команди учнів трьох держав: Словакії, Польщі і України.
Склад команди нашого училища був такий: учні – Хамуляк Мар’ян, Бендик Мар’яна, Гоц Марта, Щур Ігор; майстер виробничого навчання – Галина Михайлівна Лозинська; методист – Ірина Миколаївна Хім’як; директор – Володимир Григорович Сливка.
На приготування страв і оформлення Великоднього столу було відведено 4 години. Після сервірування столів журі проводили дегустацію страв і виставляли свої бали. Було враховано думку і гостей, яким було запропоновано теж дегустацію страв, роздано бюлетені, в яких потрібно було вказати номер Великоднього столу, страви якого прийшлися до смаку. Бюлетені опускались в скриньку і після заповнення проводились підрахунки. А ще більше учасникам та членам журі прийшлись до вподоби українські вишиванки, в яких прибула команда ДНЗ «Погірцівське ВПУ», кожен захотів на згадку сфотографуватись з ними. Святкування Великодня в усіх людей починається не тільки з приготування смачних страв, а й з вручення великодніх подарунків, поздоровлення близьких і створення особливої атмосфери за допомогою сервірування пасхального столу. Прикрашаючи наш святковий стіл, хотілось створити особливий пасхальний настрій. Адже, Великдень – це весняне свято, тому і сервірування повинно бути по-весняному легким, свіжим і яскравим, барвистим, ошатним і апетитним. Страви готували з душею, з любов’ю, з бажанням творчості. Конкурсними страви були: запашна паска, запечена домашня ковбаска, тушковані реберця з фасолею та чорносливом, український холодець, м’ясне асорті, яйця фаршировані, сир домашній, сирник із запеченими яблуками, курка фарширована яблуками.
Кожна команда надзвичайно цікаво представила свої Великодні столи, але все ж таки велику перевагу мала команда ДНЗ «Погірцівське ВПУ» зі своєю українською народною кухнею, адже українська кухня – це неоціненний здобуток, яким можна і варто пишатися, який не слід забувати.
Свято вдалося на славу! Команда ДНЗ “Погірцівське ВПУ” отримала призове І-е місце та нагороджена дипломом І –ступеня.
Участь у роботі журі в ХІІІ Edicji “Турнір знань про банк і грошовий ринок” під гаслом: “Безпечне користування найновіших банківських послуг”
Державний навчальний заклад “Погірцівське ВПУ” продовжує зміцнювати дружні відносини і співпрацю з Економічною школою ім.Януша Корчака в Республіці Польща, м.Дембіца, так як міждержавна культурна співпраця є одним із найважливіших напрямків роботи колективу ДНЗ “Погірцівське ВПУ”.
Сусіди поляки запросили колектив навчального закладу взяти участь у роботі журі в ХІІІ Edicji “Турнір знань про банк і грошовий ринок” під гаслом: “Безпечне користування найновіших банківських послуг”. 22.05.2014 р. у м.Дембіца наш навчальний заклад представляли: В.Г.Сливка (директор), І.М.Хім’як (методист), Г.Я.Міхняк (викладач предмету – “Економіка підприємництва”).
Також у члени журі було запрошено 14 директорів філій банків, старосту міста та директорів інших шкіл, яким були вручені подяки.
Цікавим був метод проведення даного турніру, який ділився у три етапи. Перший етап серед учасників турніру проходив у вигляді тестових завдань, які виконувались у комп’ютерному класі. Другий і третій етапи: складали презентацію банків, банківських продуктів і послуг та захист плакату, що мав відповідати гаслу даного турніру. Учні власноруч виготовили макети продуктів банківської справи (пластикові картки, банкомат, грошові одиниці), використовували інсценізацію роботи
банківського персоналу, створювали рекламу роботи банку, який обрали для участі в турнірі.
Турнір пройшов на високому рівні, цікаво і захоплююче. Дана співпраця між закладами несе позитив у стосунках, як збоку України, так і збоку Польщі.
Стажування учнів училища у Руспубліці Польща м.Дембіца
З 02 по 23 травня 2014 р. учні Погірцівського ВПУ проходили стажування у Республіці Польща.
До поїздки готовились заздалегідь: виготовлення закордонних паспортів, отримання віз на перебування за кордоном. Польська сторона для учнів та викладачів виготовила запрошення для стажування учнів у м.Дембіца. Допомогу надали: воєвода м.Дембіци – п.Мірослав Карапіта, директор Економічної школи ім.Януша Корчака – п.Кріштоф Горецький, директор ДНЗ «Погірцівське ВПУ» – Володимир Григорович Сливка, вчитель гімназії м.Рудок – Микола Іванович Когут, викладач виробничого навчання ДНЗ «Погірцівське ВПУ» – Галина Михайлівна Лозинська.
З нетерпінням чекали 02 травня. Настрій усіх був піднесений, в той же час трішки хвилювались. Ми зупинилися в м.Дембіца, що знаходиться у південно-східній Польщі, на річці Віслока та є адміністративним центром Дембицького повіту Підкарпатського воєводства.
Нас зустріли польські партнери, а саме п. Богдан Філіпек. Зустріч була дуже теплою. Працювали ми у двох комплексах.
Перша група учнів – Заяць Іван, Павліковський Ігор, Моцьо Володимир та майстер виробничого навчання, Люба Йосипівна Зубко у ресторанно-готельному комплексі «Gold Hotel» на чолі з п.Беатою.
Друга група учнів – Мрочко Оксана, Мундур Люба, Мікляшевич Тетяна, Задорожний Валерій, Здебеляк Ірина, Гоц Марта та майстер виробничого навчання, Галина Михайлівна Лозинська у ресторанно-готельному комплекіс «Filipek Staft» на чолі з п.Богданом Філіпеком.
Керівництво «Gold Hotel» та «Filipek Staft» забезпечили нас житлом та трьохразовим харчування.
З першого дня ми набували навиків та допомагали польським кухарям у приготуванні страв, обслуговуванні клієнтів та доставки обідів по замовленнях. На початках було дуже важко, але через деякий час усі звикли до такого ритму життя.
Хочемо сказати, що умови проживання були прекрасними. Ми удосконалили знання польської мови, дізналися про польські традиції та звичаї. Нам, учням, цікаво було працювати на професійній кухні та вивчити нові рецепти приготування страв.
Не обійшлося і без відпочинку. Нас запросили відвідали центральний майдан м.Дембіца, льодовий каток спортивної школи, аквапарк та паркову зону відпочинку звідки було видно гірсько-лижний курорт «Закопане». Обидві сторони залишились задоволеними від співпраці.
Повернулись додому – 23.05.2014 р. Одногрупники, друзі та викладачі отримали море емоцій від наших розповідей про перебування на стажуванні у м.Дембіца. Це незабутня подія для усієї групи, а також важлива для навчального закладу.